utorok 8. novembra 2011

Lavínový vyhľadávač a mobil v jednom vrecku. Áno či nie? Časť II. Test

Článok o tom, že mobil môže ovplyvniť lavínový vyhľadávač natoľko zaujal kamarátov, že sme sa rozhodli vyskúšať to. Dalibor, profesionál v obore elektrika a rádio, teda všetko čo s tým súvisí tvoril dozor nad testom. Miesto sme vybrali tak, aby bolo čo najrušivejšie. Dolná stanica vleku na Červenom brehu v Košiciach bolo vcelku ideálne. Množstvo kovu naokolo plus priamo pod elektrickým vedením, neďaleko trafostanice. V praxi samozrejme skoro nereálne, žeby si niekto vybral také miesto na lyžiarsku túru. Nám však šlo zistiť, nakoľko je lavínový vyhľadávač ovplyvnitelný okolím. No a tu sú podrobnosti:  

Test 1

Hľadanie:                                Vysielanie:
a) Tracker                               
Ortovox F1 + Nokia        
OK
b) Stubai DSP                          
Ortovox F1 + Nokia          
OK
c) Tracker                                
Arva + Nokia, Sony, Samsung ...
OK

Priebeh: Ortovox F1 sme zapli do módu vysielanie ( teda zasypaný jedinec) a naň sme dali zapnutý mobil. A v pohode. Našiel ho každý vyhľadávač. V kroku c) sme na F1 nahádzali skoro všetky mobily, na ktoré sme si vzájomne volali. Pre väčšiu rušivosť sme pridali aj termosku. A zasa v pohode. Rušenie mobilom vyhľadávača, ktorý je zasypaný sa nepotvrdila.


Test 2

Hľadanie:                                Vysielanie:
a) Tracker + Nokia
Ortovox F1
Bad
b) Arva + Sony
Ortovox F1
Bad
c) Stubai DSP + Samsung
Ortovox F1
Bad
d) Barryvox + Sony
Ortovox F1
Bad

Priebeh: Tento test bol opakom toho prvého. V praxi síce skoro nepravdepodobnej situácie. Vyhľadávač, ktorý prijma (teda hľadá zasypaného) bol v priamom kontakte s mobilom. V každom kroku potvrdené rušenie. Teda ani raz vyhľadávač nenašiel F1!
Aby to bolo zaujímavejšie, vymenili sme mobil za termosku a znova to isté. Teda nešlo ani o signál, alebo príjem mobilu, ale o materiál. Kov v bezprostrednej blízkosti lavínového vyhľadávača zapnutého na mód hľadanie ruší signál a znemožňuje hľadanie!


Test 3

Hľadanie:                                Vysielanie:
a) Tracker
Ortovox F1 + Trafo
OK
b) Arva
Ortovox F1 + Trafo
OK
c) Stubai DSP
Ortovox F1 + trafo
OK

Priebeh: Tento test bol inšpirovaný článkom na Bergrettung.at, že trafostanica lanovky môže ovplyvniť hľadanie zasypaného. Ortovox F1 sme umiestnili priamo pod trafo vysokého napätia. Všetky tri vyhľadávače ho našli rovnako rýchlo.

Ak by sme to mali nejako zhrnúť, tak asi netreba robiť paniku, čo s mobilom. Ak ho budete nosiť v hrudnom vrecku, hneď s vyhľadávačom. Určite vás v prípade zasypania nájdu. Treba vedieť, že by ste v prípade hľadania nemali mať v tej istej ruke niečo kovové. Čo sa týka snowboardistov, ich vystužené rukavice by nemali robiť problém, lebo väčšinou sú vystužené plastom. Ale preistotu sa presvečte, že je to tak.

No a keď už beriete mobil so sebou, tak si tam uložte všetky čísla v prípade pomoci.

Koho táto vec zaujíma, pripájam link na študovanie a tabuľku, kde si môžte nájsť svoj prístroj.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára