piatok 25. novembra 2011

Lezenie: Nity VS. Zakladače


Na nemeckých lezeckých portáloch sa nedávno objavil rozhovor s mladým nemeckym lezcom. Patrick Matros sa rozhodol pustiť v lezení tradičným spôsobom a urobil prváč bez toho aby do cesty osadil nity. Cesta sa volá Archon a jej autor a hneď aj opakovateľ jej dali klasifikáciu 8b!

Keďže sám osobne mám sympatie k tomuto štýlu lezenia a filozofia "Clean Climbing", ktorú vo svojích knihách definoval otec firmy Black Diamond, Yvon Chouinard, preložil som rozhovor s mladým nemcom. Poskytol ho portálu klettern.de. Pýtali sa ho tam aj na také somariny, že čo robí keď nelezie a aké filmy má rád a blablabla....Tak to som neprekladal. Tiež si myslím, že otázka nitov, ich osadzovania, je tiež pretriasanou témou aj v okolí Košíc. Jeho vyjadrenia aj k projektu takej cesty možu trochu rozšíriť obzor aj iným lezcom. Teda, že nie len to sa dá liezť, kde sú nity. A že nie všetko čo leziem po vlastných istítkach je automaticky on-sight.


-         Patrick, urobil si vo Frankenjure prvovýstup. Čo je to za cesta a kedy si ju vyliezol?
-         6. novembra  som v masíve „Circus Maximus“, centre Frankenjury, vyliezol cestu v 10 stupni obtiažnosti, ktorú som si odistil friendami a čokmi, teda mobilnými istiacimi prostriedkami. Obtiažnosť je porovnatelná so všetkými cestami tohto charakteru a ich pravidlami: umiestnenie istenia počas lezenia, žiadne dopredu umiestnené istítka. Samozrejme jej obtiažnosť je len môj návrh. Alexander Megos, ktorý túto cestu zopakoval, jej obtiažnosť potvrdil. Takto sa cesta Archon stala najťažšou clean climb-cestou vo Frankenjure.
-         Cestu si nazval Archon, prečo?
-         Bola to počítačová hra, šach, druhej generácie. Každý, komu „Commodore 64“ niečo hovorí, tak si určite spomenie. Stratégia a boj zblízka sú v tej hre, takisto ako aj v mojej ceste.
-         Ako dlho si na tejto ceste pracoval, až kým sa ti podaril prvovýstup?
-         Chodil som tam niekoľko mesiacov. Často mi počasie urobilo škrt cez rozpočet. Až teraz, počas chladných jesenných dní som mal ideálne podmienky.
-         Ako k tomu došlo?
-         Hľadal som výzvu v mojej domovskej oblasti. Opakoval som niekoľko ciest, napríklad legendárnu Luftballondach od Kurta Alberta. Cestu Magnet som preliezol takisto clean. Výzvou pre mňa bolo niečo iné: prvovýstup cesty štýlom clean climb, blízko osobného výkonnostného limitu, kompletne bez nitov, keď je nemožné komfortné umiestnenie a testovanie istítok.
-         Teda ešte raz, prečo teda bez nitov?
-         Na to mám viacero dôvodov. Stále ma fascinovala táto forma lezenia. V horách som takto liezol často, ale lezenie na limit fyzických hraníc je v horách ťažko praktizovatelné. Inšpiroval som sa návštevami v lezeckých oblastiach ako je Boulder Canyon a Eldorado v Coloráde, alebo Mount Arapiles v Austrálii, . Tam sa stále mnoho ciest, aj ťažkých lezie po vlastných istítkach, clean. Vo Frankenjure sa takto stále liezlo, je to ale okrajová disciplína. Je to jednoducho historicky dané, vápenec sa tu v Jure dá len veľmi ťažko odistiť čokmi a friendami. Cez to všetko je to možné, veď to dokázal aj Wolfgang Güllich keď v 1987 preliezol týmto štýlom cestu R.I.P.. Nechcem sa tu hrať na niekoho, kto udáva trend. Mne išlo hlavne o realizáciu osobných cieľov. Okrem iného sa vo Frankenjure rozpútala horúca diskusia ohľadom doistenia ciest. Moje posolstvo je jasné: úctivé zachádzanie so skalou stojí pred osobnými manierami a konzumnou orientáciou. Počas môjho projektu som do Archonu mohol zasadiť stovky nitov. To ale prosím vás neznamená, že mám celkovo niečo proti takýmto prvovýstupom. Veď existujú stále super cesty! Momentálne ale zamestnáva moju myseľ niečo prehnané.
-         Je táto cesta nebezpečná? Veď normálne sa v tejto obtiažnosti nevyskytujú cesty, ktoré sa daju ľahko odistiť.
-         Cesta so sebou prináša možné nebezpečie, ale to je pri tomto štýle normálne. Každý musí odhadnúť svoje kondičné a psychické hranice a ako ďaleko sa odváži ísť. Istenie by malo byť komplexné, potrebujete skúsenosti so zakladaním istenia. Každé istenie musí držať, inak letíte až na zem. 

     Tak a tu je odkaz na galériu mladého lezca. Môžte si pozrieť fotky cesty a oblasti. Samozrejme nechýbajú fotky legendárnej Action Direct.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára