piatok 23. septembra 2011

Ako liezť na stene a pri tom sa zlepšovať I.

Asi najdôležitejšie je si hneď na začiatku uvedomiť, že je obrovský rozdiel medzi "jednoducho si ísť zaliezť" a "ísť trénovať".

V nasledujúcich krokoch sa musíme naučiť, nie len nejako liezť cesty, ktoré tak, či onak prejdem, ale aj skúšať cesty s väčšimi intenzitami. Tu vstupujeme do projektu, v ktorom určite 5-7 krát odvisneme a nie každý krok pochopíme na prvý krát. Ide pritom nie len o silu, ale o techniku a mentálnu vyzretosť. Pritom sa musíme naučiť, vedieť cestu a kroky naspamäť. Kto si nevie spomenúť na kroky, musí ich stále korigovať, dostane sa do akejsi „krokovej zápchy“, a z toho bude pomalý a nerytmický. Nasledovne bude visieť dlhšie na chytoch a strácať pritom silu. Jasné, neee?

Rozohriatie sa ( asi 10 minút):

Zopár všeobecných strečingových cvičení pred lezením by malo patriť k začiatku každého tréningu. Pomalé bouldrovanie k tomu patrí takisto.

Progresívne rozliezanie sa (približne 30 minút):

V približne troch cestách, ktoré vieš bez problémov vyliezť, by si sa mal rozohriať. Postupne sa približuj tvojmu on-sight maximu. Poslednú cestu by si mal vyliezť tak, že cítiš pumpovanie v predlaktiach.Pauzy medzi cestami by mali byť postačujúce na výmenu sa s tvojim partnerom. 5 až 6 minút je maximum na jednu cestu.

Lezenie projektu ( približne 90 minút):

Nájdi si cestu, ktorá je o 2,5 stupňa otiažnosti ťažšia ako tvoje RP ( napr. kto lezie 5+ vyhľadá si projekt 7-, alebo kto má on-sight 6+ ide na 7/7+,7 ide na 8-/8, ....). Len ten, kto skúša dynamický intenzívny nárast, sa čomusi priučí. A to mentálne, fyzicky a kondične. Nerozumej pod týmito cestami lezenie ako také, ale tréning v mentálnej a taktickej rovine ( to by malo pomôcť aj pri motivačných problémoch).
Skúšaj túto cestu, teda všetky jej pasáže od začiatku až po koniec preliezť. Uč sa naspamäť všetky jej kroky a pohyby. Snaž sa ich čo najlepšie zapamätať. Len ten, kto dostatočne často opakuje kroky na stene až do bezchybného prevedenia, ich dokaže automatizovať a využívať aj v iných cestách.
Pauza v takom projekte je približne 30 minút, kedy tvoj partner skúša svoj projekt. Počas nej by si si mal oddýchnuť dostatočne na to, aby si sa pustil do druhého opakovania.

Ukončenie:

Najlepšie ukončenie je pohodové dolezenie asi dvoch jednoduchých ciest. Krátka gymnastika a strečing takisto neuškodia, ako aj pivko s parťakmi po stene :) 

1 komentár:

  1. Už dlho som chcel začať liezť po skalách, ale nikdy som si nebol celkom istý, kde začať. Preto som bol taký nadšený, keď som narazil na tento článok - poskytol mi všetky informácie, ktoré som potreboval, aby som mohol začať!

    OdpovedaťOdstrániť