pondelok 12. decembra 2011

Rocker




S príchodom ďalšej zimy som pre vás upravil článok pojednávajúci o momentálnej revolúcii v lyžiarskom športe-Rocker.

Lyže Rocker, čo to vlastne je? Pre koho sa vlastne hodia a do akých podmienok? Keď sa na to opýtate výrobcov, tak vám dajú rozdielne odpovede. Táto technológia, vlastne geometria je prevzatá od snowboardu, kde je už dávno známa.

Podstatný pre tento typ lyže je predpnutie. Pri klasických carvingových lyžiach je výrazne zdvihnuté, kontaktné body ležia na snehu vpredu a vzadu. Agresivita lyže je vysoká. Pri lyži Full-Rocker je to naopak: dá sa hovoriť skoro o negatívnom predpnutí. Tip a Tail ( teda predok a zad ) sú vyhnuté hore a stred leží skoro na ploche. Kontaktné body sú viac posunuté k stredu lyže. Agresivita lyže sa pri tom znižuje. Rocker, ktorý má predpnutie, tak šírka a geometria robia niekoľko podtypov tohto druhu.

“Rocker v rôznych typoch, je lyža, ktorá sa vpredu “trasie”, hovorí produktový manager Mountain Wave Markus Steinke, “kontaktný bod je presunutý výrazne k stredu lyže. Teda pri priamej jazde je na snehu len časť v strede lyže”. Riaditeľ pre Business UnitAlpin Ski&Binding Atomic Herbert Buchstein doplňuje,” Kontaktná plocha súvisí so silou Rockera. Čí silnejší a dlhší je Rocker, tým kratšia kontaktná plocha.”

Rocker sa všade nevolá Rocker. “Kästle nenazýva túto technológiu ako Rocker, keďže existuje množstvo interpretácií. My hovoríme o “Early Rise” , pretože u nás sa jedná predovšetkým o technológiu prednej časti lyže,” vysvetľuje riaditeľ Kästle Siegfried Rumpfhuber. K2 volá Rocker ako “Baseline-Technologie”. Christian Lutz z firmy Fischer vraví, “ Rozlišujeme tri rôzne druhy, ktoré vedľa rôznej kontaktnej dížke majú rozdielnu geometriu prednej časti. Freeski, All-Mountain a Tour.” Firma Elan je podobnej teórie, akurát Resort-Rocker sa delí na Jib- a Backcountry Model. Völkl má Full Rocker, Tip Rocker a Tip- a Tail Rocker, Atomic hovorí o Adaptive alebo Powder Rocker, K2 Speed-, All Teirrain a Catch Free Rocker.

Full Rocker je lyža zo zvýšeným zdvihom v prednej a zadnej časti, kombinovaná s relatívne slabým alebo žiadnym predpnutím. Pre Park Riderov a Jibbing sú v niekoľkých verziách výrazne zvýšené. Powder Rocker sa popri týchto vlastnostiach odlišujú svojou šírkou. Markus Steinke z Mountain Wave, “Model Diplomat má okrem Tip- a Tail Rocker 104 mm pod viazaním, tzv. zbraň do voľného terénu, ktorá nemá skoro žiadne predpnutie. Model Wanted, najširší u nás má 125 mm, bez predpnutia a vysoko zahnutý.” S týmto typom Rockera ale nie je žiaden pôžitok jazda na zjazdovke. “Čím viac chcem jazdiť off-piste tým viac rastie podiel typ Rocker oproti predpnutiu. Ale aj predpnutie má pri týchto lyžiach zmysel. Čím viac predpnutia, čím menej Tip- a Tail Rocker, čím užšie pod viazaním tým viac sa Full Rocker mení na Allrounder.”

Allrounder je Tip Rocker, ktorý má predpnutie. V tomto segmente sa zjavujú veľké množstvá podtypov: All Mountain ( tak trochu viac Rocker), Skialpy ( len Tip Rocker, vyrobené z ľahkích materiálov), zjazdovky ( Speed Rocker, minimálne nadvihnutie) napríklad Salomon BBR, Elan Amphibio, K2 Rictor alebo Atomic BLackeye Ti na ktoré vsadili výrobcovia lyží. Lyže, ktoré majú ovládnuť trh.

Má Rocker vlastne zmysel? Výrobcovia samozrejme nie sú jednoznačný. Prevládajú dva názory,” Rocker alebo Early Rise má zmysel tam, kde sa jazdí vo voľnom teréne, hovorí Siegfried Rumpfhuber z Kästle a dodáva, podľa nás nemá zmysel na zjazdovke.” Mountain Wave a Elan zdieľajú názor, že pre dobrého jazdca na zjazdovke nemá zmysel lyža typu Rocker.

Atomic a K2 myslia úplne inak,”Rocker neprínáša žiadne negatíva. Prinášame celú lyžiarsku kolekciu s Rocker technológiou.”
Silné slová, ale čo hovoria neutrálni experti. Dr. Arne Göring, vedúci oddelenia pre zimné športy na Univerzite Uni Göttingen, porovnáva so zavedením Rockerov a vývojom lzžiarského trhu posledných rokov:”Dá sa to porovnať so zavedením carvingových lyží. Keď si spomeniem, čo tu za posledné roky bolo, tak inovácia Rocker určite nie je najhoršia. Musíme si uvedomiť, či sa to oplatí. Predovšetkým pre začiatočníkov, alebo príležitostných lyžiarov. Podľa mňa si športový lyžiar kúpi lyže Rocker ku svojim carvingovým lyžiam a až potom podľa podmienok sa rozhodne, ktoré použije. To tu máme aj pri iných športoch.”

1 komentár: